Procesele cognitive senzoriale/Etapele factorului timp/Calitatile senzatiilor

Senzatia este primul proces cognitiv senzorial care apare in ontogeneza.Ea este o imagine primara, adica presupune actiunea directa a stimulilor asupra analizatorilor.De asemenea, este o imagina simpla, o modificare a starii organului de simt si o imagine separata, fiecare analizator oferindu-ne senzatii de un anumit gen si senzatia nu poate fi modificata voluntar.

 

Perceptia se constituie in baza senzatiilor, fiind o imagine primara, complexa, adica o sinteza senzoriala si este o imagine unitara, adica cu un caracter obiectual, oferind totalitatea insusirilor unui obiect.Perceptia este o imagine bogata in continut si nu poate fi modificata voluntar.

 

Reprezentarea se realizeaza in urma perceperii repetate a obiectelor, fiind o imagine secundara, adica care nu presupune actiunea directa a stimulilor asupra analizatorilor.Imaginea este si complexa si unitara, dar si una schematica(reflecta insusirile caracteristice) si poate fi modificata voluntar.

 

Cele trei etape ale factorului timp a psihicului sunt:

1.Etapa ascendenta– de la nastere pana la varsta de 20-25 de ani

2.Etapa optimului functional-intre 25 si 65 de ani

3.Etapa regresiva-dupa varsta de 65 de ani

 

Calitatile senzatiilor:

1.Modalitatea-care exprima dependenta fiecarei senzatii de actiunea unei anumite categorii de stimuli(luminosi,sonor,mecanici,etc.) si de existenta unui aparat specializat de realizare (visual,gustativ,auditiv etc.,vorbindu-se astfel despre senzatii visuale, auditive, gustative etc.).

2.Intensitatea-care exprima gradul de pregnanta si incarcatura energetica a senzatiei.Ea este proportionala cu intensitatea stimulului modal specific si depinde de starea organismului si de nivelul actual al sensibilitatii analizatorului.

Lasă un comentariu